פדיון קרן פנסיה - עקרונות מנחים
נכתב בתאריך: 26/03/12 , עודכן בתאריך:30/03/23
התהליך של פדיון קרן פנסיה אמור היה להפוך לנגיש יותר ומהיר כחלק מן הרפורמות שבוצעו במהלך העשור האחרון בחוקי ביטוח פנסיוני חובה. בפועל, עדיין עמיתים רבים (מעל ל-80% בסקר שבוצע ב-2010) חוששים מן הפרוצדורה, ומרגישים כי ללא יעוץ פנסיוני אישי לא יוכלו להשלים את המשימה בצורה מייטבית
כל התעסקות עם קרן פנסיה כדאי שתיעשה לאחר יעוץ פנסיוני, היות ועבור רובנו (כשלושה רבעים מאוכלוסיית ישראל בגילאי העבודה) מדובר בחיסכון המשמעותי ביותר. עם זאת, פדיון קרן פנסיה כשלעצמו הוא תהליך בירוקרטי פשוט יחסית.
ההחלטה - מי מורשה לחתום על בקשת פדיון
הכללים משתנים בין קרן פנסיה אחת לאחרת, אבל קיימים חוקי יסוד לפי הנחיות בנק ישראל. מלבד העמית כמובן, קיימים כמה מורשי חתימה נוספים:
1. אפוטרופוס (טבעי או בצו בית משפט)- רק לאחר הצגת צו מינוי של בית המשפט.
2. כונס נכסים- שוב, רק בצירוף צו שיפוי של בית המשפט.
3. שאירים שנכללו כמוטבים באותה קרן פנסיה- בכולן נכללים בני זוג נשואים, אולם מידת הזכאות של ילדים, בני זוג שאינם נשואים וקרובי משפחה (או אפילו מוטבים שאינם קרובי משפחה) אחרים משתנה מקרן לקרן. כאן המקום להזכיר שזהות השאירים היא חלק חשוב בתנאי הפנסיה, ומומלץ ללבן נושא זה במהלך יעוץ פנסיוני מוסדר עוד לפני שבוחרים (או עוברים) קרן פנסיה.
מיופה כוח - העמית יכול להנפיק כתב יפוי כוח, שתוקפו לפי התקנות בין 3-5 שנים. בנוסף למכתב (שחייב לכלול פרטים מזהים מלאים, כולל מספר תעודת זהות, של העמית ומיופה הכוח), יש לצרף אחד מן המסמכים הבאים:
1. חתימה נוטריונית.
2. חתימה של קונסול ישראל, במידה והעמית נמצא בחו"ל.
3. אישור רפואי בדבר מוגבלות או נכות שמונעת מן העמית להגיע עצמונית למעמד הפדיון.
מסמכים נוספים, כאמור פדיון קרן פנסיה היא פעולה בירוקרטית לעילה, וכמו כל בירוקרטיה היא ניזונה ממסמכים וחותמות. באופן כללי אנו ממליצים "להביא את כל התיקיה", וליתר ביטחון לפנות לקרן טלפונית לקבלת "רשימת מכולת". מסמכים שתידרשו להציג יכולים לכלול:
- תעודות זהות של כל המעורבים
- תעודות פטירה/ מכתב פיטורין במידה ורלוונטי
- הוכחות לגבי קשר של שאירים לעמית (תעודות נישואין/ לידה וכו')
מס או הכנסה ?
אולי הנתון החשוב ביותר בהחלטה על פדיון קרן פנסיה הוא שיעור המס בו תחויבו. לצערנו עדיין מדובר בחישוב מסובך (כיוון ששיעורי המס משתנים לפי השנים, גובה המשיכה וכו'), וכדאי מאוד להיעזר בשירותי יעוץ פנסיוני אם אפשר. באופן כללי מחלקים את הקרנות לישנות (לפני שנת 2000) וכל מה שבמילניום הנוכחי. בקרנות הישנות בעיקרון משלמים 35% על הפדיון, מלבד במצבים מסויימים ביניהם:
1. כספי תגמולים במקרה של מוות/ נכות מלאה לצמיתות (באישור ביטוח לאומי) של העובד או הגיעו לגיל הפרישה (בתנאי שהוא אכן פרש, כלומר צמצם את המשרה ביותר מ-50%).
2. במידה והעובד מובטל למשך 6 החודשים הבאים או הפך לעצמאי.
3. מצבים חריגים, כגון בעיה סוציאלית במשפחה בשילוב עם הכנסה כוללת מתחת למינימום
4. מצבים נוספים שקשורים למעבר למקום עבודה חדש בו לא קיימת הפרשה של קרן פנסיה (או ביטוח מנהלים וכו').
הסכומים שנצברו משנת 2000 חייבים במס אלא אם מדובר בקצבה חודשית (ואז היא תמוסה כמו כל הכנסה חודשית אחרת).
לסיכום - עצם הפעולה של פדיון קרן פנסיה פשוטה בהרבה מן החששות של מרבית העמיתים, אולם ההחלטה לגבי הפידיון, מועד הפידיון והתנאים צריכה להתקבל בשיקול דעת, עדיף לאחר יעוץ פנסיוני מקיף